Blog Listem

26 Kasım 2022 Cumartesi

NUH TUFANINDAN BERİ AYNI GEMİDEYİZ !!!!

Yeniden hatırlatmalı. Mark Twain İstanbul’a geldiğinde şöyle yazmıştı: “Hayatımda hiç bu kadar mahzun bakışlı ve kalbi kırık sokak köpekleri görmedim.” O kalbi kırıklara dair bir hikâye de ben anlatmak isterim: “Manca” diye okunan İtalyanca’daki “mangia” kelimesi, “yemek” anlamına gelir ve Galata'daki Venedikliler vasıtasıyla, Türk diline “mancacı” diye bir kelime geçmiştir. Osmanlı’da sokak hayvanlarına bakan insan ve vakıflara mancacı denirdi. Cami önlerinde, hayvanlara özel peksimet dağıtılırdı. Evlerin önünde su ve mama kabı, doğum yapacak havyanlar içinse samandan yataklar bulundurulurdu. Mancacılar, sadece sokak hayvanlarını değil, karda-kışta aç kalan yabanî hayvanları beslemek için, kış vakti dağ başına bile yiyecek bırakırlardı. Beşiktaş’ta kuş hastanesi, Üsküdar’da kedi hastanesi, Bursa’daysa Gurabahane-i Laklakan isimli bir leylek sığınma evi kurulmuştu. “Kuş evi” ya da “kuş sarayı” denilen insan yapımı kuş evleriyse mimarlık tarihimizin yüz akıydı. Ve gelelim zalimlere: Onlar hep vardılar, hep olacaklar çünkü zalim kotası hiçbir zaman dolmaz! Hayvana zulmeden zalimlere hatırlatmalı: Sultan II. Mahmud ne zaman ki sokak köpeklerini toplatıp Sivriada’ya sürdü; İbrahim Paşa’nın Mısır ordusu, Bursa’ya kadar girdi. Halk, bunun sebebinin hayvanlara yapılan zulüm olduğuna inandığı için, köpekler adadan geri getirildi. Derken, Sultan Abdülaziz aynı şeyi yaptı ve köpekleri yine adaya yolladı: Bu kez de 1865 İstanbul Yangını çıktı ve kolera salgınınında da 30.000 İstanbullu öldü. Adaya atılan köpekler bir kez daha geri getirildi.1910'da Sivriada’ya atılan 80.000’i aşkın köpekse, Sivriada’nın isminin “Hayırsızada” olarak anılmasını sağladı. Çünkü tüm bu masumlar, adada bu kez ölüme terk edildiler: Art arda Trablusgarp Savaşı, Balkan Savaşları ve I. Dünya Savaşı patladı. Osmanlı diye bir şey kalmadı. Hayvanseverlere “hayvanataparlar” demiş köşe yazarının biri geçen gün. İki lâfından biri “Osmanlı” olan ama Osmanlı tarihini katiyen bilmeyen bu kendini bilmezi okuyunca dedim ki “Başınıza çok büyük belâ aldınız!” Çünkü sağır sultan bile bilir ki bu coğrafyada sokağa sığınmış masuma zulmedenin sonu, daima uğursuzluk olmuştur.

@ozanonen
 

6 yorum:

  1. kedi köpek mancası derlermiş de miii. bizim ülkenin halleri, cahil ülke olmak işteee.

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar.
    Vicdanı, insanın içindeki Tanrı diye tarif eden V.Hugo'yu tebrik etmek gerekir. Tanrı kavramını ve kapsadığı anlamı düşündüğümüz de gerçekten ne büyük bir söylem olduğunu takdir etmekten başka bir şey gelmez elimizden. Vicdan aynı şekilde hak, hukuk demektir. Vicdan aynı şekilde merhamet demektir.

    Hem de eli kalem tutan bir köşe yazarının hayvanlara gösterilen bu ilgiden son derece rahatsız olarak ve hayvanları da kıskandığı için onlara merhamet eden şefkat gösteren kitleye "hayvanataparlar" dediğini okuyunca başımdan aşağıya kaynar sular döküldü sandım. İyiliğin adı ne zaman "tapma, tapınma" oldu ki? O zaman, düşmüş ya da düşkün bir insana da aynı şekilde iyilik yapıldığında aynı köşe yazarının bu sefer de "insanatapar" diyeceğinden hiç şüpheniz olmasın.

    Hayvanlar alemi akıldan beri bir varlık oldukları için düşünemezler ve muhakeme edemezler. Fıtratları gereği tamamıyla içgüdüsel olarak davranırlar. Bir köpek yeri geldiğinde saldırmazken, yeri geldiğinde de saldırabilir, çünkü bu davranış onun fıtratında var.

    Nuh Tufanı'ndan beri aynı gemide olduğumuzu unutanlara arada sırada böyle yazılarla hatırlatma yapmakta fayda var. Zulüm, zaten başlı başına en kötü, acımasız, işkence, kıyıcı bir davranış olmakla birlikte, hele de sokağa sığınmış bir masuma yapılabilecek en büyük kötülüktür zulüm. Allah, tüm canlıları zalimlerden korusun ve muhafaza eylesin.
    Kaleminize, emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim. Selam ve saygılarımla birlikte Allah'a emanet olun.

    YanıtlaSil
  3. ah sormayın yüreğim acıyor bu zalimlikler karşısında...Siz de Allaha emanet olun...Çok teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  4. Bir cümle tüm durumu ne güzel özetlemiş..

    YanıtlaSil

27ARALIK 2023 ÇARŞAMBA KAPALI HAFİF YAĞMURLU BİR KIŞ GÜNÜ....

27 ARALIK 2023 ÇARŞAMBA Bugün sabahtan beri içimde bir huzursuzluk bir bıkkınlık... Hayırlara vesile olsun... Havadandır belki de... Bazen o...