Blog Listem

11 Kasım 2022 Cuma

Atam izindeyiz her daim ...Rahat uyu...




Fikirlerin  aklımızda ...Sen kalbimizde.... Sonsuza kadar...




ÇOK ÖZEL BİR ANI...

 Cumhuriyet kurulmuş, ülke ayakları üzerinde durmaya çalışırken Osmanlı'dan kalma (bugün 400 milyar dolara tekabül eden) borcunu ödemeye çalışmaktaydı... Kendi kendine yeten bir ülke inşaa etme çabası ile İtalya’dan portakal fidanları gelmiş, Antalya'da deneme ekimi yapılacaktı… Atatürk, herkesi şaşırtarak bizzat ekime gitmek ister. Fidanların içinden bir tane portakalı koparır birazını kendine birazını Salih Bozok'a verir... Tadına bayılmıştır ve ne kadar bir alana ekileceğini sorar… Bozok önündeki araziyi gösterir… Atatürk'e az gelir. "Bu portakalı gözünüzün görebildiği her yere ekin, Mersin'e ve Ege'ye de gönderin… Uygun olan Her yerde bu portakalar yetişsin" der.

Bunun üzerine "Paşam bu kadar yere ekecek kadar paramız yok." derler.
Atatürk "MERAK ETME ARTIK O KADAR PARAYA İHTİYACIMIZ YOK!" der ama kimse anlam veremez onun bu sözüne.

Portakal fidanları için meclisten büyük bir bütçe ayrılır. Atatürk'ün dediği gibi bugün portakalı ile bildiğimiz her yere bu fidanlardan o günlerde ekilir.

Kısa sürede önce portakal ithalatı biter. Kısa süre sonra da fındık, domates, portakal gibi güzellikler Türkiye'nin meşhur alametifarikaları olarak yurt dışına da satılır hale gelir.
Önce Rusya gelir ve portakal satın almak ister… Ancak bunlara nasıl fiyat biçileceği bilinmez. Atatürk'e müjdeli haber verildiğinde o gün tarlada Salih Bozok'a söylediği sözün ne demek olduğu anlaşılır.

"Bunların değeri yok Reşat! Toprağımızın meyvesini para ile satmayacağız. Toprağımızda yetişen bu meyve hayırlı bir hizmet ederek ayrılacak memleketimizden. Biz onlara bugün karınlarını doyuracak 1 portakal vereceğiz, onlar da bize bizim karnımızı 100 yıl doyuracak fabrikalarımızı verecekler" der.

📌Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası
📌Kayseri Sümerbank Tekstil Fabrikası
📌İskenderun Demir Çelik Fabrikası
📌Şişecam Fabrikası
📌Aliağa Rafinerisi
📌Seydişehir Alüminyum Fabrikası
📌Oymapınar Barajı

Ve bu fabrikalar da bugün Türkiye'nin Tekstil gibi dünyada iddialı olduğu sektörlerin alt yapısıdır…

 

6 yorum:

  1. Sosyal tesisleriyle, işleyişleri ve personeliyle ne güzel tesislerdi hepsi. Burdur'da görev yaparken Şeker Fabrikasını tanıdık. Hemen yanında kentin en iyi ilkokullarından biri vardı; Şeker İlkokulu. Sümerbank ürünlerini yıllardır hala kullanırız. Ucuz, kaliteli ve dayanıklıydılar. Yazık oldu o köklü kurumlara.
    Teşekkürler, hatırlattığınız için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaa ne güzelmiş ben de görmek isterdim şanslıymışsınız..Sümerbank ürünlerinin girmediği ev yoktu zaten birzamanlar...

      Sil
  2. Pardon, söylemeyi unuttum; Biz hala her yıl Saatli Maarif Takvimi alırız. Yapraklarını 9 yaşındaki torunum evimize geldikçe koparmaya bayılıyor. Kuşaktan kuşağa aktarılıyor alışkanlıklar.
    Bloğunuzu geç fark ettiğime üzüldüm.
    Sevgiyle.

    YanıtlaSil
  3. Aaa gerçekten mi ...Ben de alıyorum her yıl..çok hoşuma gidiyor okumak sayfalarını..Sayfamı ziyaret ettiğiniz için çok teşekkür ederim 🙏

    YanıtlaSil
  4. This is very interesting news, i like this article
    Công ty TNHH Thương Mại Bùi Minh với kinh nghiệm gần 10 năm chuyên cung cấp thiết bị vệ sinh. Bùi Minh luôn đảm bảo mang đến khách hàng những sản phẩm chính hãng, chất lượng cao. Nhận được sự yêu thích và ủng hộ của khách hàng.
    thiết bị vệ sinh
    bồn tắm massage
    Top Gạch
    American Standard
    Youtube Bùi Minh
    Thiết bị vệ sinh

    YanıtlaSil

27ARALIK 2023 ÇARŞAMBA KAPALI HAFİF YAĞMURLU BİR KIŞ GÜNÜ....

27 ARALIK 2023 ÇARŞAMBA Bugün sabahtan beri içimde bir huzursuzluk bir bıkkınlık... Hayırlara vesile olsun... Havadandır belki de... Bazen o...