Blog Listem

24 Aralık 2021 Cuma

24 ARALIK 2021 CUMA DEĞİŞİK ZAMANLARDAN GEÇİYORUZ HEPBİRLİKTE...

 


Ekonomik olarak hepimizi az çok etkileyen 
çok değişik ve ilginç dalgalanmaların olduğu
bir dönemden geçerek bitiriyoruz 2021'i
Umarım yeni yılda hayatımızı olumsuz anlamda 
etkileyen enflasyona bağlı zamlar geriye alınır da
hepimiz birazcık rahat ederiz...
Gerçi çok önemli ve gerekli bazı adımlar atılmadığı 
sürece bu enflasyondan kurtulmamız pek mümkün değil gibi 
görünüyor..
    Amaan zaten herkes sıkkın bıkkın bir de ben içinizi karartmasaydım bari..
İyiyi düşünelim umalım da başımıza iyilikler gelsin inşallah...








Onların Noel babası varsa bizim de Ayazatamız varmış
Sosyal medya sayesinde yeni yeni şeyler öğreniyorum.

Ayaz Ata, Türk, Altay ve Orta Asya mitolojilerinde, özellikle Kazaklarda ve Kırgızlarda Soğuk Tanrısı. Noel Baba ile de özdeşleşmiş durumdadır. Ayas Han olarak da bilinir. Ay ışığından yaratılmıştır. Soğuk havaya neden olur. “Ak Ayas” olarak adı geçer....
Ayazata kızdı galiba bugün burası aşırı soğuk valla




Onların noeli kutluysa bizim de Narduganımız 
kutlu olsun da eksikli kalmayalım.
Nar kırmak gerekirdi o gece ama yoktu bende maalesef .
 Olsaydı en azından balkonda kırardım. Kısmet değilmi bu yıl....
.

Türklerin yüzyıllardır sürdürdüğü Nardugan (Nartugan) ismiyle bilinen 'yeniden doğuş bayramı' 21 Aralık'ta kutlanıyor. Çünkü dönenceye (ekinoks) göre en kısa gündüz, en uzun gecenin yaşandığı 21 Aralık'tan sonra yeni yılın geldiğine inanırlardı






Bence çok anlamlı ders niteiğinde bir hikaye ile şimdilik hoşçakalın sağlıkla kalın....


Zaferini çalmak


"yirmi altı yaşındaydım. amerika'ya yeni gitmiştim. osgood'un araştırma asistanlığını yapıyorum. aynı odada john ve gary adında iki asistan daha var. bir cumartesi günü ofise gittiğimde halının üstünde emekleyen bir oğlan çocuğu gördüm. gary oğlunu getirmişti. herkes kendi işini yapıyordu. ben de masama oturdum. çalışmaya başladım.

odada oldukça alçak meşin bir koltuk vardı. fark ettiğimde, çocuk ona çıkmaya çalışıyordu. bir bacağını atıyor tutunuyor ama bir türlü koltuğa çıkamıyordu. çocuk bunu dört beş kez denedi. baba bir yandan çalışırken bir yandan göz ucuyla oğlunu takip ediyordu. john ise hiç ilgilenmiyordu. tamamiyle kendi işiyle meşguldü.

çocuk yine deneyip çıkamayınca yerimden kalktım. çocuğun koltuk altlarından tuttum. ''hoppa!'' dedim ve onu meşin koltuğun üstüne bıraktım. çocuk hiç beklemiyordu. önce şaşaladı. sonra koltuğun üstünde öyle kalakaldı. o zaman bilmiyordum. ama şimdi biliyorum. benim anlam çerçevem içinde o küçük çocuk benim yeğenimdi ben de onun amcası. içinde büyüdüğüm kasabanın anlam çerçevesi o çocukla aramızdaki ilişkiyi öyle tanımlamıştı. yeğenim koltuğa çıkmaya çalışıyordu ve amcası olarak ona yardım etmek bana düşerdi. çünkü babası gary ve amcası john bir şey yapmaya pek niyetli gözükmüyordu!!!

vazifesini yapmış bir amcanın mutluluğu içinde gülümseyerek gary'e baktım. ''neden yaptın?'' diye sordu. vazifesini yapmış bir amcanın rahatlığı içinde ''çıkmaya çalışıyordu'' dedim. gary ''ben de biliyordum çıkmaya çalıştığını... sen niye yaptın?'' diye üsteledi. şaşırdım ve sinirlendim. içimden bu amerikalılara iyilik yaramıyor diye düşündüm. ama merak etmekten de kendimi alamıyorum. sonra sordu ''sen ne yaptığının farkında mısın?'' içimden yine sinirlendim. istanbul psikolojiyi bitirmiş, iki yıl asistanlık yapmış, aydın bir insandım. ne yaptığımın farkında olmayacak biri değildim.

''bak'' dedi. ''çocuk koltuğa çıkacağına inanıyordu. belki yarım saat, belki bir saat uğraşacaktı ama eninde sonunda çıkacaktı. öyle ucundan tutmuyordu. çıkacağına inanmış biri olarak kedi yavrusu gibi tutunmuştu. bırakmayacaktı. deneyecek, deneyecek, en sonunda çıkacaktı. çıkınca dönüp bana bakacaktı. ben de ona çıktın diyecektim. sonra inecekti. yine uğraşacaktı. bir saatte çıktığını belki yirmi dakikada çıkacaktı. bugün bütün gün onunla uğraşacaktı ve belki de beş dakikada çıkar hale gelecekti. bu onun bugünkü zaferi olacaktı. sen onun zaferini çaldın!''

öylece bakakaldım. bu hayatımda hiç unutmayacağım bir ders olmuştu bana.

biliyor musunuz iki hafta sonra gary'e sordum. neden sadece ''çıktın!'' diyecektin??? neden ''aferin sana oğlum, alkış alkış'' değil??? verdiği cevabı hiç unutmayacağım; ''ben zaferine sadece tanık olurum. onun benden aferin almak için başarı peşinde koşması doğru değil. kendisi için başarır ama benim bildiğimi, gözlediğimi, tanık olduğumu bilir!!!"
( doğan cüceloğlu - gerçek özgürlük )



38 yorum:

  1. Umarım 2022 daha güzel bir sene olsun inşAllah...

    YanıtlaSil
  2. Güzel hikaye daha önce okumuştum. Yeni yılınız kutlu olsun. İyi yıllar sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Görsel harika! Umarım Noel Baba istek listemizdekileri getirir ;)

    YanıtlaSil
  4. Çok teşekkür ederiz...İnşallah getirir...Sevgiler..İyi yıllar şimdiden...

    YanıtlaSil
  5. Sondaki hikaye mükemmeldi. Çok teşekkürler bu güzel yayına :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. beğendiğinize çok sevindim çok teşekkür ederim sevgilerimle..

      Sil
  6. narduganda ayazata bize neşe getirsin yaaaa, ihtiyacımız vaar, ekonomi, pandemi, siyaset, şiddet filan bıktık :) ayazata marketleri ucuzlatsııın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tüm dileklerine tüm kalbimle katılıyorum deepcim...

      Sil
  7. Ben olsam, ben de çocuğun çıkmasına yardım ederdim.

    YanıtlaSil
  8. 2022 daha beter bir yıl olmaz umarım ve sosyal medya da insana bazen bir şeyler öğretebiliyor gerçekten... :)

    YanıtlaSil
  9. Inşallah yeni yıl daha güzel olur Teşekkürler

    YanıtlaSil
  10. Ah Doğan Cüceloğlu, ne güzel insandı, şanstı bu toplum için...
    Almanya'da da aynıdır, asla müdahale edilmez. Ben de zamanla alıştım ama yine biraz Türklük yapıyorum, yanlarına gidip bak şimdi ayağını buraya koy, afferim yapıyorsun falan diye gaz veriyorum :))) Napiim kıyamıyorum ya, hayat hep "eğitim" midir, az da eğlence, kucaklaşmak, teyze tarafından biraz kayırılmak da olmalı ;)

    YanıtlaSil
  11. 21 Aralık gelmiş ve geçmiş hiç haberim yok! Yani eskiden gün dönümlerine dikkat ederdim... Günler uzamaya başlamış güzel bir haber bu :) Nardugan ve Ayaz Ata'yı bilmiyordum. Öğrenmek güzeldi :) Teşekkürler.
    Hikayeye benzer bir hikayeyle karşılık vereyim. Fizik tedavi öğrenimi gören bir öğrenci hastanın atması gereken adıma yardım edince hocası onu sınıfta bırakmış. Hayat tecrübelerle öğreniliyor...
    İyi seneler diliyorum canım. :)

    YanıtlaSil
  12. son yazımda senden söz ettiiim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aaa yaşasın hemen bakayım süpersin çoook teşekkür ederim yeni yıl çoook güzel geçsin sağlıkla herşeyden önce ....

      Sil
  13. Doğan Cüceloğlu ne güzel yazmış. Ne kadsr doğru.

    Nardoğan çok güzel bir bayram. Aslında narla falan alakası yok, nar paylatmak nereden çıktı bilmiyorum :D Güneşin yenşden karanlığın üzerine yürümeye başlamasını temsil ediyor. Ülkemiz için de öyle olur artık umarım .

    YanıtlaSil
  14. Nardugan bizim yörede kutlanır, nar kırarız. Güneşin geceyi yendiği gündür. Yeniden doğuşu simgeler. Noel baba efsanesinin kökü de bu bayrama dayanır. Çok güzel bir paylaşım, emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aaa ben sizi takip ediyordum ama çoook uzun zamandır göremiyordum halbuki blog işine başladığımda ilk takip ettiklerimdendiniz gerçi ben de zaman zaman çok ara verdim yorumunuz için çok teşekkür ederim iyi yıllar diliyorum...

      Sil
  15. Ayaz Ata'yı ben de bilmiyordum.Son yazdığınız kısmı da Doğan Cüceloğlu'nun kitabından okumuştum.Ne güzel oldu yeniden hatırlamak :)
    Mutlu yıllar :)

    YanıtlaSil
  16. Her kültürün kendince adetleri var. Türkiyede yıllardır bu saygı olusmadı ve noel değil de yeni bır yılı karşılamak kutlamak isteyenlere de hep baskı yapılmaya çalışılıyor. Gerçekten kendisi gibi düsünmeyene baskı kurmak ve illa ikna etmeye çalışmak ne yazık ki ülkemizde çok karşılaştığım ve hiç sevmediğim bir şey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ve bu son yıllarda yönetim aracılığıyla iyice arttı halbuki bizlerin ataları herkesin gelenek görenek ve bayramlarına saygı ve anlayışla karşılayan bir toplumdan geliyoruz yazık çok yazık...ama z kuşağı herşeyin farkında bizleri karanlık çağlara götürmeye çalışsalar da başaramadılar başaramayacaklar asla....gençliğe güvenim sonsuz....

      Sil
    2. Biz her kültürden komşüyla bir arada büyüdük. Bir kardeşlik duygusu vardı. Bayramlar birlikte kutlanırdı, komsu kadınlar birlikte güler birlikte ağlardı. Biz çocuklar hep bir arada oynayarak büyüdük ve hala arkadaşlıklarımiz sürüyor. İnanamıyorum bile isteye toplumu ayrıştırmalarına. Mezara götürecekler sanki.

      Sil
    3. O günleri anlatan kitapları okumak öyle keyifli oluyor ki öylesine ayarlarıyla oynandı toplumun hayvana kadına çocuğa doğaya güzel olan herşeye kötü davranan düşmanca yaklaşan bir toplum yarattılar ama düzelicez inşallah neler atlatmış bu ülke yıllar içinde tarihte bunu da atlatıcaz Allahın izniyle ...

      Sil
  17. Yeni yılınız kutlu olsun.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  18. Yeni yılı kutlamak çocuklara güzel geliyor. Bende istiyorum çocuklarım sevinsin diye bir taraftan da toplum ne der düşüncesi var diye kutlama yapmıyorum. Benim çocukluğumda hep kutlardık aslında şimdilerde daha çok hissediliyor sanki toplum baskısı. Diyorlar ki, Hristiyan olursun bak, ayağını denk al :)

    YanıtlaSil
  19. Sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir yıl olsun inaşşalh canım:)

    YanıtlaSil

27ARALIK 2023 ÇARŞAMBA KAPALI HAFİF YAĞMURLU BİR KIŞ GÜNÜ....

27 ARALIK 2023 ÇARŞAMBA Bugün sabahtan beri içimde bir huzursuzluk bir bıkkınlık... Hayırlara vesile olsun... Havadandır belki de... Bazen o...